Identity Protection Support Menu

PCProtect Identitetsskydd

Anmälan och registrering

Cyberbrottslingar och hackare kommer att gå långt för att få tillgång till din data... men hur och varför gör de detta?

På PCProtect bryr vi oss om att hålla dig säker online, ju mer du vet om vad hoten är, desto bättre skyddad kommer du att vara när du använder internet. Inom den här artikeln kommer vi att täcka följande

• Vilka är hackare?
  • Vem riktar sig hackare mot?
  • Vad gör hackare med stulen data?
  • Vilka är hackare?

Hackare i filmer och TV framställs normalt som introverta tekniker som knäcker koder för att komma åt hemligstämplade data på någons dator. Det är inte riktigt en riktig återspegling av en typisk hackare - som faktiskt riktar sig mot företag, inte individer. Hackare vill få så mycket personlig information från så många offer som möjligt och använda dessa data för ekonomisk vinning själva, antingen direkt eller genom att sälja den.

Vem riktar sig hackare mot?

Hackare och cyberbrottslingar är inte fokuserade på vems personlig information de kan få sina digitala händer på – de vill bara ha det från så många människor som möjligt. Det är därför hackare riktar in sig på stora företag som har hundratusentals kunder. Huvudsyftet är att söka upp en svag länk i säkerhetskedjan, cyberparallellen till en olåst dörr. När hackaren väl hittar den enda svaga länken är de inne - de kommer att ta så mycket personlig identifierbar information som möjligt.

Vad gör hackare med stulen data?

När en hacker väl har tillgång till data börjar de den svåra uppgiften att antingen använda datan själva eller sälja den via den mörka webben. Effekter på bankkonton och onlinekonton kanske inte är omedelbart uppenbara, men de kan vara allvarliga. Konstiga, små, okända transaktioner kan vara tecken på att kreditkortsuppgifter har äventyrats. Det är möjligt att en cyberbrottsling testar vattnet.

Oavsett om det är ett kreditkortsnummer, personnummer eller en PIN-kod, kan denna komprometterade data leda till identitetsstöld eller ekonomisk förlust. Det är därför det är viktigt att inte undervärdera e-postadresser och lösenordsintrång. Ofta är åtkomst till ett e-postkonto inkörsporten till en mängd andra konton – antingen genom att begära lösenordsåterställning eller använda samma lösenord på flera webbplatser och tjänster. Din data är värdefull för hackare och cyberbrottslingar.

En lista med e-postadresser är en värdefull datalista för en cyberbrottsling. När de väl har ett legitimt e-postkonto kan de besöka populära webbplatser och försöka logga in med den e-postadressen och ett vanligt lösenord. Som du kanske vet använder många användare fortfarande svaga lösenord. Den här typen av attack använder "skript" för att pröva tusentals lösenord varje sekund för att få åtkomst.

Ett lösenord kan ibland få åtkomst till många konton. Många webbanvändare återanvänder samma lösenord, och cyberbrottslingar vet detta. Ett annat lösenord bör användas för varje onlinekonto.

Vissa människor säger att de inte har något att stjäla och därför inte är ett cyberkriminellt mål - tänk igen om det här är du. Cyberbrottslingar kan fortfarande öppna nya konton eller ansöka om lån i någon annans namn. Även om brottslingen får avslag kan det i slutändan påverka användarens kreditvärdighet negativt. Sammanfattningsvis är identitetsstöld ett stort problem, och det är mycket viktigt att vara säker på nätet.